Blogs | 7 lietas, kam jābūt Tavā virtuvē!

Uztura jautājums vienmēr ir aktuāls. Ko labāk ēst, ko ēst pirms treniņa, ko ēst pēc treniņa, ko ēst brokastīs, ko vakariņās un cik vēlu vispār var ēst vakariņas? Vienotas atbildes parasti nav, viedokļi ir dažādi, nereti balstīti tikai uz pieņēmumiem, par kuriem pat neesam interesējušies – vai tie ir patiesi un vai tie vispār strādā. Par šādām lietām (un ne tikai) tiek runāts CrossFit Rīdzene uztura sakārtošanas nodarbībās, taču šoreiz par vairākām lietām, kurām būtu jāatrodas Tavā virtuvē.

Kokosriekstu eļļa.
Pirmkārt, tauki nav slikti un no tiem nav jābaidās. Otrkārt, kokosriekstu eļļa ir labākā eļļa cepšanai, piedodot ēdienam foršu garšu (nu labi – cepšanai un garšai pat foršāki ir gaļas tauki, īpaši – kūpinātas). Un cept ēdienu vajag, arī dārzeņus, jo ēdienam jābūt garšīgam. Treškārt, esi mēģinājis kafiju ar kokosriekstu eļļu? Uztaisi kafiju, ielej to blenderī vai virtuves kombainā, pieliec karoti kokosriekstu eļļas un sablenderē. Enerģijas bumba un garšo labāk par kapučīno! Un aizmirsti par cukuru.

Dārzeņi.
Neviens no dārzeņu ēšanas nav palicis resns vai slims. Nelaimīgs gan – īpaši, ja vecāki spieda tos ēst negaršīgus un ūdeņainus. Bet esi radošs – cep, sautē, liec klāt garšvielas, padari tos baudāmus un ēd arī kartupeļus (nepadari tos par pamatēdienu, bet kā vienu no sastāvdaļām).
Dārzeņi ir uztura pamats, tos jāēd daudz. Un nevis tā sauja biešu vai burkānu-kāpostu salātu pie pusdienām, bet tiem ir jāaizņem lielākā daļa Tava šķīvja. Gan svaigiem, gan pagatavotiem. Īpašs uzsvars uz pagatavotiem, jo tos var vairāk apēst, tie vieglāk sagremojas.
Ēd daudz un visās krāsās, īpašu vietu ierādot zaļajai krāsai un aizmirsti par mākslīgajiem vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un par superfoodiem.

Omega 3 un D vitamīns.
Ikdienas pārtika ir pārāk bagāta ar OMEGA 6 taukskābēm, īpaši, ja daudz ēdam pusfabrikātus, gatavus pirktus ēdienus un ārpus mājas. Labākais ir samazināt uzņemto OMEGA 6 apjomu, bet, lai to līdzsvarotu, uzņem papildus OMEGA 3 zivju eļļas formā. Jā, var ēst zivis, bet kvalitatīvas, savvaļas – ne fermās audzētas. Par zivju eļļu – jo vairāk pēc zivīm tā garšo, jo labāka. Un svarīga arī kvalitāte, proti, lai tā nebūtu iegūta no zivju atkritumiem, ideāli, ja no brīvībā augušām zivīm. Daudzums? Vismaz 1000, mierīgi pat 2000mg dienā (skatoties EPA un DHA kopsummu). Diemžēl lineļļā, linsēklās un citos augu valsts produktos esošā OMEGA 3 ALA formātā Tavam organismam nav tik viegli absorbējama, tāpēc uzskatīt to par būtisku OMEGA 3 avotu nav vērts.
Savukārt D vitamīna nepietiekamība mūsu platuma grādos ir ļoti izplatīta un tas ir ļoti nepieciešams – turi to mājās un lieto papildus.

Gaļa un olas.
Tu esi būvēts no olbaltumvielām, Tava āda, mati, nagi, muskuļi, iekšējie orgāni ir atkarīgi no olbaltumvielām, kuras uzņem. Un tās vajag daudz. Cilvēkam vislabākās un tuvākās ir dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumvielas, diemžēl augu valsts izcelsmes tik labi netiek absorbētas un tām nav pilnvērtīgs aminoskābju profils.
Bet centies ēst brīvā dabā audzētu dzīvnieku, putnu un zivju gaļu, olas un subproduktus. Fermās masveidā audzēto dzīvnieku produkti nav tik kvalitatīvi. Lielveikalā reti kad būs kvalitatīvi gaļas produkti.

Olbaltumu proteīna pulveris.
Pēc sportošanas ātri nepieciešams uzņemt olbaltumvielas. Ērtākais risinājums ir dažādi pulveri, bet meklē pēc iespējas dabiskāku, ideāli, ja bez saldinātājiem, biezinātājiem, garšas pastiprinātājiem utt. Ja lieto labu pulveri, tad Tavam vēderam nav jāpūšas vai jāizjūt diskomforts pēc tā uzņemšanas.
Vai zināji, ka ir arī liellopa un olu proteīna pulveri?
Arī ikdienā šādu pulveri var lietot, piemēram, smūtijos, ja neizdodas ēdienreizē apēst pietiekama daudzuma dabiskas izcelsmes olbaltumvielas, jo tām jābūt gana daudz.
Sēklas un rieksti.
Ķirbju sēklas, mandeles, Indijas rieksti, kokosrieksts, sezama sēklas un citas – glabā tos mājās kā vieglu uzkodu vai piedevu ēdieniem. Sēklās un riekstos ir daudz tauku, kas ir labs enerģijas avots. Mērcē, apgrauzdē, sablenderē sviestā. Nav jāēd tikai svaigi, esi radošs.
Izmanto tos ballītēs kopā ar žāvētiem augļiem maisījumā kā čipsu aizstājēju, arī Tavam bērnam tie būs veselīgāki nekā čipsi vai cepumi.

Trauki līdzņemšanai.
Tikai tad, ja gatavo ēdienu pats, vari būt pārliecināts par ēdiena kvalitāti. Iemācies gatavot uzreiz vairākām dienām un ņem līdzi ēdienu piemērotos traukos. Tā dara visi, kas ir sapratuši ēdiena nozīmi. Un nē, tas nav tik grūti un, jā, svaigie salāti stāv vairākas dienas, cepti dārzeņi tāpat, un cepetis – pat vēl ilgāk. Velti pāris stundas nedēļā gatavošanai un pārējo nedēļu dzīvo bez raizēm par to, ko ēst.
Tikai Tu pats esi atbildīgs par savu uzturu, nenovērtē tā nozīmi par zemu. Ēdiens nav domāts, lai piebāztu vēderu uz pāris stundām, bet lai pabarotu ķermeni gan ar labu enerģiju, gan vitamīniem, gan citām svarīgām vielām.